ОПЕРАЦИИ ЗА УГОЛЕМЯВАНЕ НА БЮСТА
(АУГМЕНТАЦИОННА МАМАПЛАСТИКА)

Аугментационната мамапласика е хирургична интервенция, позволяваща увеличаване обема на гърдите, посредством импланти. В зависимост от индикациите, операцията може да бъде изпълнена унилатерално – увеличаване обема на едната гърда или билатерално – увеличаване обема и на двете гърди. Най-чести показания са:

Естетично уголемяване на бюста
Лечение на малформативни синдроми:

 • ​Туберозни гърди
 • Синдром на Поланд
 • Състояние след изгаряния
 • Състояния след ампутация на гърда по повод карцином на млечната жлеза.

Увеличаването обема на бюста не коригира наличието на птоза или асиметрия между гърдите. Последните две състояния често изискват извършването на специфични интервенции едноетапно или разделно от аугментационната мамапластика.

x

ПРЕДОПЕРАТИВНА ПОДГОТОВКА

 • Предоперативна мамография – системно при всички пациентки
 • Кръвни изследвания – ПКК, време на кървене и време на съсирване, и др. 
 • Консултация с анестезиолог 
 • Консултация с други специалисти при нужда
 • Предоперативни фотографии
 • Осигуряване на подходящ за следоперативния период спортен сутиен без банели
 • Желателно е пациентката да предвиди от 8 до 15 дни отпуск от работа 
 • Желателно е преустановяване приема на аспирин 15 дни преди операцията за намаляване риска от кървене
 • Желателно е преустановяване приема на орални контрацептивни средства за намаляване риска от тромбоемболии
 • Желателно е избягване на бременности в следващите 2 години с цел запазване на естетичния резултат.

ОПЕРАЦИЯТА

Операцията има за цел да придате на вашите гърди такава форма и големина, че те да изглеждат естествени и естетични. За уголемяване на бюста най-често се използват силиконови импланти. Поставянето на имплантите се извършва през малък разрез в гънката под гърдата, на границата на ареолата или в подмишничната ямка. Ложето (мястото за импланта), в което се поставя импланта се създава зад или пред големия гръден мускул. Хирургичната намеса се извършва под обща анестезия. За определен период от време, по преценка на оператора, ще бъдат поставени дренажи, които имат за цел да евакуират кръвта и лимфата от ложето на импланта. Видът и размерът на импланта, оперативният достъп, както и планът на поставяне импланта се определят на консултативния преглед от вашия хирург, съобразено с Вашите желания и анатомични дадености.​

АЛТЕРНАТИВНИ МЕТОДИ

Алтернатива за уголемяване размера на гърдите включва използването на филъри с определена продължителност на действие, разработени на основата на хиалуронова киселина. Друга възможност е липофилинг (автоложна мастна трансплантация), което представлява взимане на мастни клетки от съседни области и инжектиране след съответна подготовка на обработените мастни клетки. Рискове и компликации от алтернативните методи са вероятни. Алтернативните форми на лечение също са свързани с рискове и потенциални усложнения.

x

При всяка хирургична интервенция съществуват рискове от усложнения и незадоволителен резултат. Индивидуалният избор на хирургична процедура е основан на сравнението между риска и потенциалните предимства на окончателния резултат. Вие трябва да дискутирате всяко едно от възможните усложнения с Вашия пластичен хирург, за да разберете добре всички възможни последствия от предстоящата операция и да вземете правилното информирано решение. Известно е, че медицината и хирургията в частност не са точни науки, и не би могло да се изискват гаранции относно резултата от извършената операция.

ХИРУРГИЧНИ

 • Кървене – макар и рядко е възможно да има епизод на кървене по време на или след операцията. Ако настъпи следоперативно кървене може да се наложи спешна процедура, която да дренира събраната кръв (хематом) или да се извърши хемотрансфузия (кръвопреливане). Образуването на кръвни съсиреци под кожата може да причини протрахиране на възстановителният период и груби видими белези. Голямата загуба на кръв за кратко време може да предизвика сериозни нарушения на хемодинамиката до състоятие на шок. Това ще наложи допълнително интензивно лечение. 
 • Сером - Възможно е да се събере серозна течност като резултат от травма, резки и натоварващи движения. В тези случаи може да се наложи пункция или дренаж, за да се евакуира течността около импланта. Това увеличава риска от инфекция, капсулна контрактура или дори пробив на импланта
 • Инфекция – Инфекцията на оперативната рана е хирургично усложнение, което може да се появи непосредствено след операцията или в по-късен етап. Ако се развие инфекция, може да наложи използването на антибиотици и/или извършването на друг вид допълнителни оперативни намеси. В редки случаи може да се наблюдава токсичен шок. Инфекцията може да бъде предизвикана от огнище на друго място по тялото. Ако ви предстоят успоредни процедури, /напр. посещение при стоматолог/ уведомете Вашия пластичен хирург.
 • Промяна в сетивностт – B зоните на разрезите или в областа на ареолата на гърдата е възможно да се появи намалена кожна сетивност, която се възстановява след няколко седмици. В някои случаи е възможно нарушената сетивност да не се възстанови напълно. 
 • Белези – всички хирургични операции оставят белези. В редки случаи е възможно да се образува абнормен белег в областта на разрезите. В някои случаи се прилага лечение и хирургична ревизия за подобряване качеството н абелега
 • Промяна на цвета на кожата/подуване - синините и отоците са чести след операцията. Кожата в близост до хирургичната рана може да изглежда по-светла или по-тъмна от околната кожа. Подуване и обезцветяване на кожата може да персистира за дълъг период от време и в редки случаи да бъде трайно.
 • Шевове – в повечето хирургични техники се използват дълбоки шевове. След операцията е възможно да забележите тези шевове. Те могат спонтанно да пробият кожата, да я раздразнят или да станат забележими. Това налага премахването им. 
 • Промяна в планаПо някога по време на операция могат да възникнат ситуации, които не могат да се предвидят, и поради тях да се наложи смяна на предварително планирания хирургичен подход. Това може да доведе до белези различни от очакваните.
 • Забавено заздравяване на оперативната рана - Забавеното заздравяване на тъканите е възможно. Някои зони от кожата на гърдите и ареолата могат да заздравяват по-дълго време. Възможно е да се оформят ранички, които да изискват превръзки продължително време или бъдеща хирургична намеса за отстраняване на нежизнени тъкани. Пушачите са изложени на по-голям риск от това усложнение.
 • Парализа на горния крайник от преразтягане на брахиалния нервен плексус – резултат от позицията на ръцете интраоперативно. Много рядко състояние, което отминава спонтанно.
 • Епидермални кисти – наподобяват малки мехурчета в областта на периареоларния цикатрикс

ОБЩОМЕДИЦИНСКИ

 • Сърдечни и белодробни усложнения – при хирургични интервенции винаги съществува риск от образуване на кръвни съсиреци във венозната система. Този риск се повишава с увеличаване продължителността на операцията, възрастта на пациента, наличиета на придружаващи заболявания на венозната система /варици на долните крайници/, сърдечносъдови заболявания /нарушения на сърдечния ритъм/, диабет, приемането на хормонални препарати и тютюнопушене. ЗАПОМНЕТЕ! Ако при Вас има някой от тези фактори, непременно уведомете Вашия хирург. Образуваните тромби могат да се откъснат и да се движат по кръвоносната система, като предизвикат запушване. Това може да е причина за белодробни усложнения (белодробна емболя) или сърдечен инфаркт. Други причини за сърдечни и белодробни усложнения могат да са попадане на мастната тъкан в кръвоносната система (мастни емболи) или частичен колапс на белите дробове след обща анестезия. Кръвните съсиреци и мастни емболи могат да бъдат животозастрашаващи или фатални при някои обстоятелства. Сърдечните усложнения са риск на всяка операция и анестезия, дори при пациенти без симптоми. Хоспитализация и допълнително лечение може да се наложи при появата на някои от тези усложнения.
 • Алергични реакции – В редки случаи могат да възникнат алергични реакции към превързочните материали, шевовете и лепилата, кръвните продукти, материали ползвани за подготовката на оперативното поле или вещества, които се инжектират по време или след операция. Сериозни системни реакции, включително и шок (анафилаксия) могат да бъдат предизвикани от медикаменти ползвани по време на операцията или след нея, както и изписани от лекуващия лекар. Тези реакции може да наложат допълнително лечение.
 • Болка – след операцията ще изпитвате болка, която може да бъде различна по интензитет и продължителност. Ще получите обезболяващи по време на болничия си престой и ще Ви бъдат предписани след изписването.
 • Анестезия – местната и обща упойка крият риск. При всички видове упойки и седации има риск от усложнения, травма и дори смърт.
 • Шок – Това е изключително рядко усложнение при тоди вид операции. В редки случаи хирургичната процедура може да предизвика тежка оперативна травма, кръвозагуба или тежка оперативна инфекция, което може да е причина за шок. Ако това се случи, е наложителна хоспитализация с последващо лечение.

ОТ СТРАНА НА ИМПЛАНТИТЕ

 • Капсулна контрактура - образуването на капсула около всеки имплант е неизбежна реакция на човешкия организъм. В някой случаи капсулата се втвърдява, гърдата става болезнена и променя формата си. Естетичният резултат е незадоволителен. Имплантът може да е подвижен и/или да променя формата си в резултат на т.нар. капсулна контрактура. В този случай често се налага оперативна корекция.
 • Екструзия на импланти - липсата на адекватно тъканно покритие или инфекция може да доведе до отваряне на оперативната рана и показване на импланта. Има наблюдения, че употребата на кортикостероиди води до трудно зарастване на раните и намалена здравина на кожата, което може да е причина за екструзия на импланта. При екструзия на импланта може да е необходимо отстраняване на импланта и саниране на неговото ложе. Пушенето може да пречи на лечебния процес
 • Деградация на гръдните имплантанти - възможно е малки парченца от импланта да се откъснат, без видима причина. 
 • Риплинг (неравности по кожата) - понякога се наблюдават над импланта, когато той се намира в подкожието /особено при слаби индивиди/. Състоянието на вашите импланти трябва да се проверява редовно. 
 • Руптура /разкъсване/ на имплант - имплантите могат да руптурират или да изтекат. Руптурата може е резултат от нараняване, без явна причина или по време на мамография. Възможно е увреждане на имплантатите по време на операцията - в тези случаи имплантите трябва да бъдат отстранени или подменени. 
 • Тромбоза на вените на гърдите - наблюдава се в редки случаи и не изисква някакво специфично лечение.
 • Асиметрия -  В човешкото тяло не съществува пълна симетрия. Оперативната интервенция не може да постигне абсолютна еднаквост в обема и формата на бюста. При наличие на очевидна асиметрия /вродена или придобита/ се правят операции за симетризация, които намаляват тези разлики, но не ги отстраняват напълно.
 • Калциеви отлагания - могат да се образуват в тъканта, заобикаляща имплантанта и да причинят болка, твърдост и да са видими при мамографията. Тези калциеви отлагания трябва да бъдат отграничени от калцификатите, които са знак за рак на гърдата. Ако това се случи, може да се наложи допълнителна операция за премахване и изследването им. 
 • Изместване на гръдните импланти - Изместването или миграцията на гръдния имплант може да се появи веднага след поставянето или в по-късен етап. Това може да бъде придружено от дискомфорт и/или промяна във формата на гърдата. Може да е необходима оперативна намеса за коригирането на този проблем.
 • Незадоволителен резултат - Целта на оперативната интервениция е достигане на реален естетичен резултат. Въпреки това няма гаранции за постигането му в пълните граници на Вашите очаквания. Крайният резултат зависи от анатомичните особености на Вашето тяло, избрания оперативен метод и съвкупност от случайни обстоятелства при зарастване на раната, позициониране на имплантите и/или появата на следоперативни усложнения. За постигане на оптимален резултат, понякога може да е необходима повече от една оперативна интервенция. Затова когато вземате решение за оперативна корекция на външния си вид, трябва да имате реалистични очаквания.
 • Заболявания на гърдата (доброкачествени и злокачествени) - Не са установени данни за наличие на връзка между аугментация с импланти и поява на новообразувания на гърдата.
 • Намалена чувствителност на зърната и кожата - намалена или липсваща кожна чувствителност може да бъде установена след операцията. Обикновено след няколко месеца тя се възстановява. Възможно е тази загуба да е перманентна.
 • Възможност за завъртане на импланта (само при анатомичните)
 • Double Bubble  - това е състояние, при което гърдата увисва под базата на поставения имплант и се дължи най-често на придружаваща птоза на бюста в съчетание с микромастия или на недостатъчна дезинсерция на пекторалния мускул медиално и към субмамарната гънка. Състоянието може да наложи реоперация.
 • Неестетичен цикатрикс - Хипертрофичните цикатрикси са неприятни. Развиват се в редки случаи. Те могат да са с различен цвят от околната кожа и да изискват допълнително хирургично лечение.В редки случаи могат да се развие келоид на мястото на оперативния цикатрикс.
 • Напипване на протезата по субмамарната гънка и по латералната част на гърдата - Наблюдава се по-често при много слаби пациенти с оскъдни тъкани над импланта.
Незадоволителен резултат - Вие можете да останете разочарован/а от резултата на операцията –асиметрия на ареолите,формата на бюста и неговия размер, недобър белег, болка. В тези случаи е възможно да се наложи допълнителна хирургична интервенция за подобряване на резултата
x

Избягвайте дейности натоварващи раменния пояс най-малко 6 седмици след операция. Отложете взимането на душ, вана или плуване в басейн до препоръчвания от вашия хирург срок. След като имате вече поставени импланти, ще получите напътствия дали да масажирате гърдите си, кога да започне и как да се извършва. Пластичният хирург ще ви информира колко дълго да носите специален сутиен или еластично бельо.​

 • Наличие на аспирационни дренове – от 1 до 5 дни, в зависимост от продукцията. При премахването им пациентката може да бъде изписана в случай, че общото й състояние го позволява.
 • Превръзката – непосредствено след операцията превръзката е стегната с еластичен бинт. Тя се ревизира на следващия ден и се заменя от по-лежерна превръзка и спортен сутиен, който трябва да се носи ден и нощ 1-2 месеца след интервенцията.
 • Хоспитализацията – от 1 до 3 дни. При изписването е желателно пациентката да има придружител и да не шофира.
 • Конците – свалят се на два пъти, в края на първата седмица една част и в края на втората седмица останалите.
 • Къпане – позволено след третия ден и свалянето на дреновете
 • Контролни прегледи – на 1, 3, 6 месеца и 1 година след операцията
 • В следоперативния период е нормално наличие на оток – 1 седмица до няколко месеца, екхимози /синини/ - 15-21 дни, болки – по-интензивни при подмускулното имплантиране.
 • Не се съветва преустановяване на профилактините мамографии! Винаги информирайте мамолога си за наличието на гръдни импланти!
 • Спорт – активен след 2-рия месец
 • Крайният резултат се наблюдава между 3 и 6 месеца следоперативно, както по отношение на обема, така и по отношение на формата. Крайната оценка на белега се прави след 1 година.
 • Интимни взаимоотношения след операция. Хирургията включва коагулиране на кръвоностни съдове и повишената активност може да отвори тези съдове с последващо кървене или образуване на хематом. Повишена активност, която ускорява пулса и сърдечната честота може да доведе до посиняване, подуване и връщане в операционната за контролиране кървенето. Въздържайте се от сексуална активност докато вашият лекар не прецени, че е безопасно.
 • Пушене, пасивно пушене, никотинови продукти (лепенки, дъвки, спрей за нос). Пациенти, които в момента пушат, употребяват тютюневи или никотинови продукти (пластири, дъвки или спрей за нос) са изложени на по-голям риск от значителни хирургични усложнения като некроза на кожата, забавено зарастване и допълнителни белези. Лицата, изложени на пасивно пушене също са изложени на риск от подобни усложнения . При активните пушачи е възможно обилно отделяне на бронхиален секрет, придружен с хронична кашлица и храчки. Това забавя възстановяването след обща анестезия и увеличава риска от усложнения. Важно е да се въздържите от пушене най-малко 6 седмици преди операцията и когато вашият лекар прецени, че е безопасно, може да подновите, ако имате желание.
 • Психични заболявания и планова хирургия. Важно е, всички пациенти, които искат да се подложат на хирургична интервенция, да имат реалистични очаквания, насочени към подобряване, а не към съвършенство. Усложнения или по-малко задоволителни резултати понякога са неизбежни, което може да наложи допълнителна операция. Преди операцията, открито обсъдете с вашия лекар, всеки проблем, който може да доведе до значителна емоционална депресия или психическо увреждане на здравето. Въпреки че много хора могат да получат удовлетворение от резултатите от планираната операция, въздействието върху психичното здраве не може да бъде точно предвидено.
 • ВАЖНО! Всякакъв вид психическо заболяване е противопоказание за провеждане на естетична операция или процедура.
 • Медикаменти. Има много странични ефекти, настъпили в резултат на приемането на растителни или предписани с рецепта лекарства. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар за всички лекарствени взаимодействия, които могат да съществуват с лекарства, които вече приемате. Ако имате нежелани реакции, спрете лекарства незабавно и се свържете с вашия пластичен хирург за по-нататъшни инструкции. Ако реакцията е тежка, веднага потърсете най-близката спешна помощ. Когато взимате предписаните след операция болкоуспокояващи медкаменти, разберете, че те могат да повлияят на мисловния процес и координацията. Не шофирайте, не работете със сложни уреди, не вземайте важни решения и не пийте алкохол докато приемате медикаментите. Вземайте лекарствата както са предписани. 

x

С цел проследяване на резултатите от проведената оперативна интервенция, задължително условие е фотодокументацията. Със даването на съгласието си за операция (с подписването на информирано съгласие), Вие се съгласявате да Ви бъдат направени фотоснимки/видео преди, по време на и след операцията, като снимките ще бъдат собственост на клиниката (практиката) и могат да бъдат публикувани в печатни и електронни издания, научни списания и/или включени в презентации, като се гарантира запазване на самоличността Ви.

x

ФОРМА ЗА КОНТАКТИ


Д-р Р. Хатър - телефон

Д-Р ХАТЪР
+359 889 813 983
​Всеки делничен ден
​9:00ч. – 16:00ч.

Д-р П. Войнов - телефон

Д-Р ВОЙНОВ
+359 896 742 064
​Всеки делничен ден
​9:00ч. – 16:00ч.